top of page

Oxytocine

Effect van oxytocine op kraamvrouw

 

Onlangs ben ik naar een lezing geweest van maarliefst drie uur over het hormoon oxytocine. Deze lezing was van Kerstin Uvnäs Moberg, een zweedse professor en een wereldwijd bekend staande expert over het onderwerp oxytocine.

Drie uur samenvatten in een stukje in de nieuwsbrief is natuurlijk onmogelijk, maar een paar dingen wil ik graag met jullie delen.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een hormoon met in de kraamweek een aantal belangrijke functies, waaronder contractie (samentrekken) van de baarmoeder en het regelen van de toeschietreflex bij borstvoeding. Het is niet alleen een hormoon, maar ook een belangrijke neurotransmitter. En het speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier.

Wat zijn de positieve effecten op de kraamvrouw?

Oxytocine heeft vele positieve effecten op een kraamvrouw:

- het zorgt voor een snellere heling van de wond

- het vermindert ook de kans op een ontsteking

- het heeft een anti-stress effect

Het vrijkomen van oxytocine kan je stimuleren door aanraking. Bij gewenste aanraking stijgt het oxytocine niveau onmiddellijk: van schouderklopje tot knuffel of huid op huid contact tussen ouder en baby. Door het toegenomen oxytocine gehalte in het lichaam voelt iemand zich gelukkiger, gaat de huid ervan stralen en het hormoon vergroot gevoelens van verbinding.

Stimuleren van huid op huid contact tussen ouder en kind, zo belangrijk met zoveel voordelen. In Denemarken is een ziekenhuis waar moeder en kind twee dagen alleen maar huid op huid doen (baby alleen een luier aan en moeder alleen een onderbroek). 

Voeding is ook een belangrijk element om oxytocine vrij te krijgen. Gezond eten loont

Nog een paar interessante weetjes...

- Bij een sectio en een epi zijn oxytocine levels lager. Als er voorafgaand of tijdens de bevalling oxytocine wordt toegediend, zorgt het voor hogere levels.

- De oxytocine levels van een pasgeboren baby zijn hoger dan die van de moeder

Borstmassage en huid op huid contact voorafgaand aan een voeding geeft hogere oxytocinelevels

Door te luisteren naar muziek komt er naast oxytocine ook dopamine (een ander gelukshormoon) vrij. 

Ook een oprecht compliment kan je voorzien van een boost oxytocine. Dus kijk elkaar wat secondes langer in de ogen tijdens het geven en ontvangen van een compliment en ‘feel the good vibes’

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of over iets anders? Neem dan contact met mij op.

oxytocine tijdens kraamzorg
bottom of page