top of page

Wanneer gebruik je een fopspeen?

Borstvoeding en speentje ....

 

Een vraag die me zowel door kraamverzorgenden als door ouders vaak gesteld wordt: Hoe zit het met fopspeen gebruik?

Wat is het verschil?

Zuigen aan een (fop)speen is anders dan drinken uit de borst. Een borst is zacht en vormbaar en een baby moet zijn mond wijd open doen om de borst te pakken. 

Een fopspeen is voorgevormd en stevig, ligt vrij voor in de mond en een baby hoeft hiervoor zijn mondje niet wijd open te doen. 

Al vroeg starten met het gebruik van een fopspeen kan zorgen voor problemen bij de borstvoeding.

Wat wordt er aangeraden?

Als je de eerste paar weken wacht met het geven van een fopspeen krijgt een baby de kans om goed te leren zuigen en effectief uit de borst te drinken. Wat bevorderlijk is voor zijn groei en de melkproductie. En in gevallen waar baby’s van nature hun mondje (nog) niet ver genoeg openen ook prettig voor de moeder. (een niet ver genoeg geopende mond veroorzaakt ook pijn bij het voeden).

De American Academy of Paediatrics ( grootste beroepsvereniging van kinderartsen in de Verenigde Staten) adviseert om te wachten met een fopspeen tot een baby ten minste 3 a 4 weken oud is en er al een goede borstvoedingsroutine is opgebouwd.

La leche league (borstvoedingsorganisatie) adviseert de speen zelfs uit te stellen tot na de kraamtijd (de eerste 6 weken).

Voor een pasgeboren baby die borstvoeding krijgt zijn 10 tot 12 voedingen per 24 uur en soms zelfs nog meer heel normaal. Het gebruik van een fopspeen kan er voor zorgen dat voedingssignalen gemist worden en een baby minder vaak aan de borst wordt gelegd dan nodig is. Daardoor zal een baby minder hard groeien . En doordat hij minder goed drinkt, loopt de melkproductie terug. 

Feit is dat baby’s van nature een grote zuigbehoefte hebben. Er is niks mis mee om de zuigbehoefte van een baby aan de borst te laten bevredigen. Eigenlijk is het heel normaal. Een borst is niet alleen voeding, maar geeft ook troost en geborgenheid. Maar er zijn ongetwijfeld wel eens momenten dat een fopspeen een uitkomst is. (bijvoorbeeld als een ouder kindje geholpen moet worden, moeder zelf niet thuis is of in de auto rijdt)

Als er een goede borstvoedingsroutine is (gemiddeld is dat rond de 3 a 4 weken, maar in sommige gevallen pas later) kan een fopspeen voor dat soort situaties een handig hulpmiddel zijn.

De zuigbehoefte is als baby’s een half jaar zijn aanzienlijk minder.

Als de speen vaker of langer dan nodig wordt gebruikt kan het problemen met de stand van de kaken en de ontwikkeling van de mondspieren veroorzaken. De vorm en stugheid van de speen vervormd namelijk het gehemelte.

Wanneer een kindje een jaar of ouder is, is het afleren van de fopspeen een grote uitdaging. Het is op dat moment een gewoonte geworden.

Wanneer stoppen met de speen?

Stoppen met een speen is het makkelijkst als een baby tussen de 3 en 8 maanden oud is.

Fopspeengebruik wordt in verband gebracht met een verminderd risico op wiegendood. Verklaring is dat baby’s die zuigen minder diep slapen. Een fopspeen is echter een vervanger van de moederborst. Daarom is het juister te zeggen dat drinken aan de borst in verband wordt gebracht met een verminderd risico op wiegendood (aldus La Leche Lague).

Samengevat

Baby’s hebben tot een half jaar een grote zuigbehoefte en deze is met een half jaar sterk verminderd. Vroeg starten met het gebruik van een fopspeen (kan een baby in de war maken (zuigverwarring, het is een andere zuigtechniek), het kan er (soms ongemerkt) voor zorgen dat baby minder vaak (ook ’s nachts) dan nodig aan de borst wordt gelegd. Daardoor wordt de behoefte van een baby uitgesteld  (en soms zelfs afgesteld), worden borsten onvoldoende gestimuleerd om melk te maken, loopt de melkproductie  af en groeit een kindje minder goed. 

Wacht met het geven van een speentje tot borstvoeding goed loopt. Gemiddeld genomen is dat na drie á vier weken, het kan ook langer duren voordat moeder (en kind) het onder de knie hebben. En gebruik de fopspeen met beleid.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of over iets anders? Neem dan contact met mij op.

Fopspeen baby
bottom of page